W weekend robię tylko to ciasto bez pieczenia. Lepsze niż tort i dziecinnie łatwe
Jeżeli lubisz kultowe batoniki, to ciasto z poniższego przepisu stanie się twoim ulubionym. Połączenie kakaowych i maślanych herbatników, lekkiej masy waniliowej, czekolady, kajmaku i orzeszków ziemnych zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Ciasto Snickers bez pieczenia to jedno z tych ciast, które znikają ze stołu w mgnieniu oka, a goście proszą o dokładkę i przepis. Jestem pewien, że pokochasz je tak samo jak ja! U mnie w domu jest to stały punkt w menu przyjęć okolicznościowych. Proste, szybkie i spektakularne – czego chcieć więcej?
Jak zrobić ciasto Snickers bez pieczenia?
Aby przygotować ciasto Snickers bez pieczenia wystarczy dobra organizacja pracy i nawet nie zauważysz, kiedy deser będzie gotowy do chłodzenia. Na początku szykuję wszystkie składniki. Jeżeli przygotowuję ciasto Snickers w tortownicy (średnica 24-26 cm), to kruszę herbatniki na małe kawałki, żeby łatwo było równomiernie rozłożyć je na spodzie i pomiędzy warstwami kremu. Robiąc ciasto w prostokątnej lub kwadratowej formie, układam całe herbatniki.
Warstwy maślanych ciastek przekładam trzema pysznymi masami, czyli waniliową masą z mascarpone i śmietanki kremówki, masą z kajmaku i prażonych orzeszków ziemnych oraz masą z czekolady, śmietanki kremówki i kakaowych herbatników. Masę waniliową możesz przygotować nawet kilka godzin wcześniej. Ciasto dekoruję czekoladową polewą i czekoladowymi wiórkami. Czekoladową polewę możesz dodatkowo posypać prażonymi orzechami i zrobić wzorki z kajmaku. Jeżeli nie przepadasz za gorzką czekoladą, to polecam użyć czekolady deserowej i czekolady mlecznej w proporcji 1:1.
Porada: masę orzechowo-karmelową i masę czekoladową przygotuj tuż przed wyłożeniem na warstwy herbatników. Jeżeli masy zdążą zastygnąć, to podgrzej je w kąpieli wodnej.
Przepis: Ciasto Snickers bez pieczenia
Deser o niebo lepszy od popularnego i lubianego batonika.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 4 godz.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 712 w każdej porcji
Składniki
Na spód i do przełożenia warstw kremów:
- 400 g herbatników maślanych
Na masę orzechowo-karmelową:
- 1 puszka kajmaku
- 150 g orzeszków ziemnych łuskanych
- 50 g masła
- sól
Na masę waniliową:
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Na masę czekoladową:
- 200 g herbatników kakaowych
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
Na polewę czekoladową:
- 200 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMaślane i kakaowe herbatniki połam na małe kawałki. Orzeszki upraż na suchej patelni, oprósz solą (opcjonalnie), wystudź i posiekaj.
- Przygotowanie masy waniliowejZimną śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz stopniowo dodawaj serek mascarpone i miksuj, aż powstanie jednolita, gęsta i puszysta masa. Wstaw krem waniliowy do lodówki.
- Przygotowanie masy orzechowo-karmelowejW rondelku rozpuść masło. Dodaj kajmak i podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zyska jednolitą konsystencję. Wyłącz grzanie, dodaj posiekane orzeszki ziemne i wymieszaj.
- Przygotowanie masy czekoladowejCzekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę kremówkę i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wyłącz grzanie, dodaj pokruszone herbatniki kakaowe i wymieszaj.
- WykonanieW wyłożonej papierem do pieczenia lub folią tortownicy ułóż warstwę połamanych herbatników maślanych. Masę waniliową podziel na trzy porcje. Na herbatniki dodaj jedną porcję masy waniliowej i przykryj kolejną warstwą maślanych herbatników. Następnie wyłóż masę orzechowo-karmelową i masę czekoladową, drugą porcję masy waniliowej, pokruszone herbatniki, trzecią porcję masy waniliowej i resztę herbatników.
- Dekorowanie i chłodzenie150 g czekolady połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę i wymieszaj. Letnią polewą udekoruj wierzch ciasta. Resztę czekolady zetrzyj na tarce lub skorzystaj z obieraczki do warzyw. Czekoladowymi wiórkami udekoruj wierzch deseru. Wstaw przykryte folią ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
Ciasto Snickers bez pieczenia podaję lekko schłodzone.